Holistisch ademen – diverse ademtechnieken
Met ademwerk of breathwork kiezen we ervoor om de ademhaling tijdelijk op een hele bewuste manier in te zetten, om daar bepaalde voordelen mee te bereiken. Er zijn verschillende soorten ademhalingsoefeningen die in ademwerk worden gebruikt, allen met verschillende doeleinden.
Van traag en kalmerend ademen voor het verminderen van stress/angst en het bekomen van een betere nachtrust, krachtig en dynamisch ademen voor meer energie en focus, naar heel licht en spaarzaam ademen voor gezondheidsoptimalisatie en een betere conditie, tot transformatief ademen waarbij je emotionele ballast kan loslaten en kan thuiskomen bij jezelf.
Een goede graadmeter van hoe het met je adem gesteld is, is je CO2-tolerantie. Kort gezegd bepaalt de hoeveelheid CO2 in je bloed hoe snel je weer een nieuwe ademteug neemt. Heb je een lage CO2-tolerantie dan adem je te veel in rust. Als je te veel ademt in rust dan ervaar je ook vaak gevoelens onrust, angst en stress. Je hebt er dus alle baat bij om je CO2-tolerantie te verhogen.
Chronische hyperventilatie is een ademhalingspatroon waarbij de ademhalingsfrequentie in rust te hoog is en gaat meestal gepaard met een oppervlakkige hoge borstademhaling waarbij ook regelmatig wordt overgegaan naar mondademhaling. Dit adempatroon ontwikkelt zich vaak zonder dat we dit beseffen. De gejaagdheid van onze maatschappij speelt hier een grote rol in.
Chronische hyperventilatie kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak kan fysiek, mentaal of emotioneel zijn of een combinatie. Langdurige stress/angst/verdriet/ziekte, het moeilijk kunnen reguleren van je emoties, je eet- en drinkpatroon, te weinig beweging, … al deze oorzakken kunnen chronische hyperventilatie in de hand werken.
Slow Breathing
Om ons hart, brein en zenuwstelsel tot rust te brengen zijn er diverse ademtechnieken. Het zijn allemaal technieken die gericht zijn op het bewust vertragen, vasthouden en verlengen van de uitademing.
Ideaal bij stress, vermoeidheid, burn-out, chronische hyperventilatie, slaapproblemen, astma, … Deze technieken zijn voor iedereen geschikt.
Verbonden Ademhaling
De verbonden ademhaling is een ademhalingstechniek waarbij je de in- en de uitademing gaat verbinden. Dit is een ademhalingstechniek waarbij de focus ligt op het openen van het ademhalingsysteem. We willen een volledige ademhaling (lage buik – middenrif – borst). We creëren meer ademruimte voor onszelf. Als kind of jong volwassene was het vaak niet veilig om je emoties te tonen en te voelen waardoor je je adem hebt ingehouden en even gestopt bent met ademen. Op onbewust niveau is er toen iets vastgezet in je lichaam, een zogenaamde blokkade. Deze blokkade heeft iets vastgezet in je ademhalingssysteem waardoor je op dit moment maar een beperkte capaciteit van je adem gebruikt. Verbonden ademhalen zorgt ervoor dat je fysiek, mentaal en emotioneel in je kracht kunt staan. Belangrijk bij de Verbonden Ademhaling is dat je blijft ademen met alles wat je voelt zodat blokkades zich kunnen oplossen. Hierdoor ervaar je meer plezier, blijheid en ruimte in jezelf. De verbonden ademhaling is een grote energetische schoonmaak. Het helpt je om dichter bij jezelf te komen en je te verbinden met het grotere geheel. Emotionele opschoning.
Wim Hof Ademhaling
Deze ademhalingstechniek richt zich op fitter, sterker en gezonder worden. Het traint je hart, bloedvaten en longen. Het verbetert ook de flexibiliteit van je zenuwstelsel waardoor je lichaam beter leert schakelen tussen inspanning en ontspanning. Er is een betere opname van zuurstof in de cellen dus ook meer energie. Je gaat gedurende een korte periode ritmisch in- en uitademen en je gaat ook werken met het bewust vasthouden van de ademhaling. De voordelen van de Wim Hof ademhaling zijn onder andere het verminderen van stress, verhogen van je CO2-tolerantie, rustige en heldere geest, verbeterde slaapkwaliteit, … . Fysieke opschoning.
De Verbonden Ademhaling en Wim Hof ademhaling zijn niet geschikt bij zwangerschap in elk stadium, zware psychologische problemen zoals psychoses, bipolaire stoornissen, ernstige astma, epilepsie, recente chirurgie. Bij ernstige hart- en vaatziekten met hoge druk bloeddruk & ernstige nieraandoeningen. Bij twijfel dien je steeds je huisarts te contacteren.